Page 234 - Biblia Català TBS
P. 234

Deuteronomi 16, 17
22 I no aixecaràs per a tu cap monu- ment, cosa que Jahveh, el teu Déu, odia.
2 Quan enmig de tu, dins algun dels teus portals que Jahveh el teu Déu et donarà, es trobi un home o una dona que faci el que és dolent als ulls de Jahveh, el teu Déu, transgredint el seu pacte,
3 i se n’ha anat a servir d’altres déus, i s’ha prosternat davant d’ells, i davant del sol, o de la lluna, o de tot l’estol dels cels, cosa que jo no he manat,
4 i t’ho diuen, i n’escoltes parlar, i te n’informes acuradament i, heus aquí, és veritat, es con rma el fet que s’ha comès aquesta abominació a Israel,
5 llavors faràs sortir aquell home o aquella dona que han comès aquesta cosa malvada als portals de la ciutat, i apedregareu aquell home o aquella dona, i moriran.
6 Per boca de dos testimonis, o tres testimonis, serà fet morir el qui ha estat condemnat a mort; no serà condemnat a mort per boca d’un sol testimoni.
7 La mà dels testimonis serà la primera contra ell per fer-lo morir, i després la mà de tot el poble; així trauràs el mal d’enmig teu.
8 Quan un fet et sigui massa difícil de jutjar, entre sang i sang, entre plet i plet, i entre ferida i ferida, assump- tes de controvèrsies dins dels teus portals, llavors t’alçaràs i pujaràs al lloc que Jahveh, el teu Déu, haurà escollit,
9 i aniràs als sacerdots, als levites, i al jutge que hi hagi en aquells dies;
i consultaràs i et faran conèixer la sentència del judici.
10 I tu faràs segons la sentència que t’hauran fet conèixer en el lloc escollit per Jahveh, i tindràs molt de compte de fer tot allò que ells t’hauran indicat.
11 Faràs segons la sentència de la llei que t’hauran indicat, i segons el veredicte que t’hauran comunicat, no et desviaràs ni a dreta ni a es- querra de la sentència que et faran conèixer.
12 I l’home que actuï amb orgull, i no vulgui obeir el sacerdot que és allà per servir Jahveh, el teu Déu, o el jutge, aquest home morirà. I trau- ràs el mal d’Israel.
13 I tot el poble ho escoltarà, i tindrà por, i no actuarà més amb arrogàn- cia.
14 Quan entris a la terra que Jahveh, el teu Déu, et dóna, i la posseeixis, i hi habitis, i diguis: Posaré un rei sobre meu, com totes les nacions que m’envolten,
15 posaràs sobre tu el rei que Jahveh, el teu Déu, hagi escollit: po- saràs com a rei sobre teu un d’entre els teus germans; no podràs posar sobre teu un home estranger, el qual no és germà teu.
16 Només, que ell no multipliqui els seus cavalls, ni faci tornar el poble a Egipte per tal de multiplicar els cavalls; perquè Jahveh us ha dit: No heu de tornar mai més a fer aquest camí.
17 I que no multipliqui les seves dones, a   que el seu cor no es des- viï; ni multipliqui excessivament per a si mateix la plata i l’or.
18 I s’esdevindrà, quan s’assegui al tron del seu regne, que escriurà per a ell en un llibre una còpia d’aquesta llei, segons l’exemplar que tenen al davant els sacerdots, els levites;
19 i el tindrà amb ell, i el llegirà tots els dies de la seva vida, perquè
17
No sacri caràs a Jahveh, el teu
Déu, cap bou ni cap ovella que tingui cap defecte o alguna cosa do- lenta, perquè això és una abominació per a Jahveh, el teu Déu.
17:1 Ml 1:8 17:8 1Co 5:13 17:14 1Sa 8:5 17:16, 17 1Re 4:26; 11:1-3 226


   232   233   234   235   236